A KIT-Egylet blogja

A KIT-Egylet blogja

Arcátlan egy film

2020. március 11. - Iszla

 

Amikor megnéztem a filmemet, akkor vegyes gondolatok voltak bennem. A fejembe alkotott vélemény nagyon kettős volt, egy részről jó film volt de voltak benne bakik is azért. Kezdem a pozitív tulajdonságokkal.

Pozitívumai a filmnek: Kezdetben nem érteni mi történik a film cselekményében, mégis összeáll egészen hamar a kép. Van egy kerete a cselekménynek ,,A háborúból videójáték lett." Ezzel a mondattal indul majd később ugyanígy feltűnik ez a szónoklat. Viszonylag új filmről van szó tehát az operatőri munka sok helyen jó, szépen vannak komponálva a képek, nagyrészt. A történet is elgondolkodtató, mondhatni van egyfajta nyomasztó érzése a filmnek miközben figyeli az események történését, a néző. Meghökkentő hogy valóban létezhet ilyenfajta technika a 21. században hogy akárkit megtudnak figyelni illetve meg tudnak ölni, hogy ő bármit is észrevenne az egészből. Jól mutatja a film hogy a katonaságnál kötelességed teljesítened a felettesed parancsát még ha ez ártatlan emberéletekbe kerülhet is. Azonosulni lehet a főszereplővel, a mindenféle gondjaival amikkel meg kell küzdenie. Átérezhető a helyzete ahogy nem beszélhet senkinek erről, és erre a családja egészséges állapota is elveszik. Olykor nehéz azonosulni a cselekedeteivel, de ugyanakkor válaszokat lehet találni a benned megfogalmazódó kérdésekre. Nem túl lassú a cselekményszál nem is egy akció filmhez hasonlóan túl gyors.  A film előzetese egészen jól sikerült, nem sok minden derül ki belőle, mégis felkelti az érdeklődést. 

 

A film negatívumai: A film elképzelése nem volt rossz, azonban voltak benne olyan jelenetek amik nem nyertek értelmet az egész történetben. Ilyen volt amikkor ittas vezetésért megállítja azután azt mondja hazakíséri a főszereplőt egy útszéli rendőr, ennek azonban nincs folytatása, egyedül gurul be arra a területre ahol lakik. Az operatőri munka sokszor használ közeli felvételeket amikor indokolatlan, nyugodtan lehetne félközelit is egyes beszédek közben vagy az események forgása közepette. Egy kicsit mű hatása lett a filmnek azzal hogy mindent letisztultan ábrázolt: A bázist, a katonák lakóhelyét, az ottani környéket. A színész a filmben jól játszotta a szerepét de néha túlzásba vitte a csendes visszahúzodó gondokkal küzdő katona alakját. Egy kicsit a parancsnokságon az az érzésem volt mintha érzésekkel teli emberek irányítanának tömeg pusztító fegyverzetet egy olyan parancsnokság alatt ahol emberek felszámolása,likvidálása lenne a cél. Ezzel kapcsolatban eléggé ellentmondást éreztem. A valóságban ilyen nem fordulhatna elő én úgy gondolom. Inkább a katonák beleőrülnek teljes mértékbe de nem szegik meg, valamint nem sírnak bevetés közben. A film vége nem lett lezárva eléggé el lett kapkodva érzésem szerint.

 

images_2.jpg

A filmre 10/6 pontot adnék, azért mert a zavaró negatívumok ellenére feldolgozott, illetve megvilágított egy érdekes kérdés kört. Ilyet nem igazán láttam még ezek előtt. Egyszer megnézhető, annak el is megy de többször nem venném rá magam hogy újra elindítsam. Ami kiemelten jó volt az a színésznek néhány mozzanata nézése. Ez illet a szerepéhez, karakteréhez.

 

920.jpg

süti beállítások módosítása